Tα μονοπάτια που βρίσκει η κατάθλιψη στον οργανισμό μας | tovima.gr

Το μπλε δωμάτιο- Pablo Picasso. Επηρεασμένος από την αυτοκτονία του φίλου του και ζωγράφου, Carlos Cassagemas και γενικότερα σε μια καταθλιπτική περίοδο της ζωή του έφτιαχνε μελαγχολικές φιγούρες.

Νέο σημαντικό εύρημα, ελπίζεται ότι θα οδηγήσει στο μέλλον σε μια καινούργια γενιά προβιοτικών

Είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές της ψυχικής υγείας – εκτιμάται ότι τουλάχιστον 300 εκατομμύρια άτομα έχουν διαγνωσθεί με κατάθλιψη περί ης ο λόγος.

Η κατάθλιψη λοιπόν δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συνδέεται με τον εγκέφαλό μας. Μπορεί όμως να σχετίζεται και με τον αποκαλούμενο «δεύτερο ανθρώπινο εγκέφαλο» που… κατοικεί στην κοιλιά μας και δεν είναι άλλος από το έντερό μας; Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία έρχονται να δείξουν σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου – πρόκειται για τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που έχουν για «σπίτι» το έντερό μας – και της κατάθλιψης (πιθανότατα και πολλών άλλων ψυχικών νόσων).

Τώρα μια νέα μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη, η πρώτη του είδους της, που διεξήχθη από ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λέβεν στη Φλάνδρα του Βελγίου και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Microbiology», έδειξε ότι σε ασθενείς με κατάθλιψη το μικροβίωμα του εντέρου είναι διαφορετικό από εκείνο των υγιών ατόμων – εντοπίστηκαν μάλιστα συγκεκριμένα είδη βακτηρίων οι πληθυσμοί των οποίων είναι σημαντικά μειωμένοι σε σύγκριση με εκείνους των ατόμων χωρίς κατάθλιψη.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο BHMASCIENCE ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέβεν Γερούν Ρέις, το νέο σημαντικό εύρημα, ελπίζεται ότι θα οδηγήσει στο μέλλον σε μια καινούργια γενιά προβιοτικών που θα λαμβάνονται από τους ασθενείς με κατάθλιψη και θα λειτουργούν ως συμπληρωματική θεραπεία στις συμβατικές θεραπευτικές οδούς που ακολουθούν με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της διαταραχής τους.

Πηγή: tovima.gr