Το πρόσωπο της κατάθλιψης και τα στερεότυπα

Μια μητέρα μοιράζεται φωτογραφίες της όταν είχε αυτοκτονικές σκέψεις για να δείξει ότι η ψυχική υγεία δεν έχει συγκεκριμένο πρόσωπο και πολλές φορές τα στερεότυπα δημιουργούν εσφαλμένες αντιλήψεις.
Η Amelia Smith, 24 ετών, αναφέρει ότι πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, μερικές φορές δεν κατάφεραν να συνειδητοποιήσουν ότι έπασχε από κατάθλιψη εξαιτίας του τρόπου που φαινόταν ή συμπεριφερόταν.
Πριν από 10 μήνες, αποφάσισε να φτιάξει μια σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία ονόμασε  selfloveclubb, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο χρησιμοποιώντας τις δικές της εμπειρίες.
«Δεν μοιάζεις αυτοκτονική»
Σε μια δημοσίευση Instagram που μοιράστηκε τη Δευτέρα, η Amelia εξήγησε πως ήταν μόλις 14 χρονών όταν βρήκε το θάρρος να πάει στο γιατρό για να ζητήσει βοήθεια για την κατάθλιψη, αλλά η απάντηση δεν ήταν αυτή που περίμενε.
“Δεν φαίνεστε αυτοκτονική.” Θυμάμαι αυτά τα λόγια να βγαίνουν από το στόμα του γιατρού αμέσως μόλις του είπα ότι είχα σκέψεις αυτοκτονίας », ανέφερε.
Η Amelia αισθάνθηκε αμηχανία και σύγχυση. “Αυτές οι λέξεις σχεδόν μου κόστισαν τη ζωή μου, αυτή η “διάγνωση”, αυτά τα χαζά χαζά λόγια”, εξήγησε.
“Αυτός είναι ο κίνδυνος όταν σκέφτεστε ότι η ψυχική υγεία έχει ένα πρόσωπο, μια ματιά. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το στίγμα, η άγνοια και η κρίση απέναντι στην ψυχική υγεία επηρεάζει εκείνους που είναι άρρωστοι.
“Και στις δύο αυτές φωτογραφίες σκέφτομαι την αυτοκτονία, ίσως όχι με τον ίδιο τρόπο, αλλά και τις δύο αυτές μέρες είχα αυτοκτονικές σκέψεις”.
Πηγή: enallaktikos.gr