s6_260619_ka8ea

Απεξάρτηση από την κάνναβη ζήτησε ένα στα τρία άτομα που απευθύνθηκε πέρυσι σε πρόγραμμα αντιμετώπισης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), επιβεβαιώνοντας την αύξηση της προβληματικής χρήσης της ουσίας όπως αυτή καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ έχουν να αντιμετωπίσουν έναν γηράσκοντα πληθυσμό χρηστών οπιοειδών, άνω των 40 ετών, με έντονα προβλήματα υγείας αλλά και κοινωνικού αποκλεισμού. Πολλά είναι και τα αιτήματα υποστήριξης για προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ ή τον τζόγο, αφού ένας στους πέντε εξαρτημένους που ζητούν θεραπεία στο ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει τέτοιου είδους εξάρτηση.

Οπως ανέφερε χθες ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλειος Γκιτάκος, κατά την παρουσίαση των απολογιστικών στοιχείων του κέντρου για το 2018, πέρυσι δέχθηκαν υπηρεσίες θεραπείας στα κύρια προγράμματα για τις παράνομες ουσίες, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια 4.867 εξαρτημένα άτομα, ενώ το σύνολο των υποστηριζόμενων από το ΚΕΘΕΑ σε όλο το εύρος των υπηρεσιών (συγγενείς, υποστηριζόμενοι χρήστες, άστεγοι στην Αθήνα, κρατούμενοι, κ.ά.) ανήλθε σε 14.867 άτομα.

Τα στοιχεία του 2018 δείχνουν ότι ο «μέσος εξυπηρετούμενος» στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ για τα ναρκωτικά είναι άνδρας ελληνικής υπηκοότητας, μέσης ηλικίας 31 ετών και με πάνω από 10 χρόνια συστηματική χρήση. Συχνότερα, αναφερόμενες κύριες ουσίες χρήσης είναι η ηρωίνη και τα οπιοειδή (41%), με δεύτερη την κάνναβη (36%) και τρίτη την κοκαΐνη (12%). Σταθερή απασχόληση δηλώνει μόνο ένας στους πέντε, ενώ τουλάχιστον οι μισοί είναι άνεργοι. Οι τέσσερις στους δέκα ανέφεραν κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και ένας στους τρεις αναφέρει σοβαρά ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το «προφίλ» όσων ζήτησαν πέρυσι θεραπεία για να αντιμετωπίσουν τον εθισμό τους στον τζόγο. Εννέα στους δέκα είναι άνδρες μέσης ηλικίας 38 ετών και στην πλειονότητά τους με σταθερή απασχόληση. Οι μισοί από τους εξαρτημένους δηλώνουν πάνω από 10 χρόνια εξάρτησης από τον τζόγο, οκτώ στους δέκα παίζουν κρυφά και ένας στους τέσσερις σε καθημερινή βάση. Σχεδόν επτά στους δέκα δήλωσαν ότι προτιμούν τον αθλητικό στοιχηματισμό, οι μισοί επιδίδονται και στον τζόγο με παιχνίδια με τυχερούς αριθμούς, ενώ ακολουθούν τα «φρουτάκια» (28%), το καζίνο (27%) και η χαρτοπαιξία (22%). Σχεδόν εννέα στους δέκα αντιμετωπίζουν προβλήματα σχέσεων και οικονομικά προβλήματα που οφείλονται στον εθισμό τους, ενώ ένας στους τέσσερις έχει και αυτοκτονικές σκέψεις εξαιτίας του τζόγου.

Το πλάνο για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών παρουσίασε ο δημοσιογράφος, μέλος Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ Νίκος Κωνσταντάρας. Το ΚΕΘΕΑ έχει σχεδιάσει την ανάπτυξη 33 νέων μονάδων σε όλη τη χώρα (πολυδύναμα κέντρα, κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης, κέντρα άμεσης πρόσβασης, μονάδες διπλής διάγνωσης, μονάδα για το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια), με 5.500 νέες θέσεις θεραπείας και επανένταξης. Στην πλειονότητά τους οι μονάδες θα αναπτυχθούν με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι βραχείας διάρκειας. Οπως τόνισαν οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ, είναι ανάγκη η ανάπτυξη σταθερών υπηρεσιών με σταθερή κρατική χρηματοδότηση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό.

Πηγή: kathimerini.gr