Η εφηβεία είναι μια από τις ομορφότερες, αλλά και πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μας. Αποτελεί περίοδο αμφισβητήσεων, εξερευνήσεων, νέων εμπειριών, αλλά και μεγάλων ανατροπών. Ο έφηβος περνά στον κόσμο των ενηλίκων και οι σεξουαλικές σχέσεις αποκτούν ξαφνικά καίριο ρόλο στη ζωή του. Με την είσοδο του ατόμου στην εφηβεία, η γενετήσια ορμή, αλλά και η ανάγκη για ψυχική επαφή κάνει πιο έντονο το ενδιαφέρον του για το άλλο φύλο.
Τα μηνύματα που δέχεται γύρω από τις ερωτικές σχέσεις είναι πολλές φορές ασαφή και αντιφατικά, αφήνοντας το περιθώριο για τη δημιουργία πολλών μύθων, όπως:

ΜΥΘΟΣ:
” Όλοι στην εφηβεία έχουν σεξουαλική ζωή.”

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:
Σύμφωνα με τις στατιστικές, οι περισσότεροι από τους μισούς έφηβους δεν έχουν σεξουαλική ζωή μέχρι τα 17 τους χρόνια. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ηλικίαπου κάποιος «πρέπει» να κάνει σεξ. Η σωματική ωριμότητα δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Αντίθετα, η ψυχική και πνευματική ωριμότητα παίζουν σημαντικότερο ρόλο. Το αν και πότε αισθάνεσαι έτοιμος/η να κάνεις σεξ είναι μια απόφαση που αφορά μόνο εσένα. Οπότε, πριν προχωρήσεις στη σεξουαλική πράξη, καλό θα ήταν να αναρωτηθείς :
– Είναι δική μου επιθυμία ή κάποιος με πιέζει;
– Το θέλουμε πραγματικά κι οι δυο;
– Γνωρίζω αρκετά καλά το σύντροφό μου; Νοιώθω άνετα μαζί του;
– Τον/την εμπιστεύομαι;
– Γνωρίζω τι είναι το ασφαλές σεξ.

ΜΥΘΟΣ:
“Η χρήση προφυλακτικού περιορίζει την ευχαρίστηση.”

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:
Κατά γενική ομολογία, είναι αλήθεια ότι το προφυλακτικό μπορεί να μειώσει την αισθαντικότητα στον άντρα, αλλά δεν επηρεάζει την αισθαντικότητα στη γυναίκα. Σίγουρα δεν περιορίζει το αίσθημα της ολοκλήρωσης. Άλλωστε αν δεν έχουμε το φόβο και το άγχος για τις ανεπιθύμητες συνέπειες της σεξουαλικής πράξης (ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και αφροδίσια νοσήματα), η απόλαυση γίνεται μεγαλύτερη.

ΜΥΘΟΣ:
“Αν είμαστε καιρό μαζί, μπορούμε να απολαμβάνουμε το σεξ χωρίς προφύλαξη.”

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:
Τα τελευταία χρόνια, η προβολή της ανάγκης για χρήση προφυλακτικού ή άλλου μέσου προφύλαξης στο σεξ είναι αρκετά διαδεδομένη λόγω των διαφόρων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και κυρίως του HIV/AIDS. Παρόλα αυτά,  πολλοί  πιστεύουν ότι εφόσον είναι μαζί με τον/την σύντροφό τους για κάποιο διάστημα δε διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης, ενώ άλλοι γιατί θεωρούν ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα δυσάρεστο σ’ αυτούς. Ωστόσο, η χρήση του προφυλακτικού δεν προστατεύει  μόνο από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Στην πραγματικότητα, χρειάζεται να έχουμε μια υπεύθυνη στάση απέναντι στο σεξ.Και υπεύθυνη στάση σημαίνει σέβομαι τον εαυτό μου και τον/την σύντροφο μου, όταν χρησιμοποιώ προφυλακτικό σε κάθε περίπτωση!

ΜΥΘΟΣ:
Με το αλκοόλ ή άλλες ουσίες, το σεξ γίνεται πιο ευχάριστο.”

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:
Παρά το γεγονός ότι η χρήση ουσιών μπορεί να διευκολύνει την προσέγγιση του άλλου φύλου, αυτό δεν σημαίνει ότι έτσι εξασφαλίζεται η ευχαρίστηση και η ασφάλεια στο σεξ. Η πραγματικότητα είναι ότι η χρήση ουσιών μπορεί να προκαλέσει ανικανότητα, πρόωρη εκσπερμάτιση, ανοργασμία, καθώς και άλλα σοβαρά προβλήματα.  Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξει κανείς, είτε με κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ), είτε με κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Επιπλέον, ενδέχεται οι άνθρωποι που συνδυάζουν τη χρήση ουσιών με τη σεξουαλική επαφή να πέσουν θύματα βιασμού και κακοποίησης. Τέλος, αν η κατανάλωση ουσιών αποτελεί προϋπόθεση για «ευχάριστο» σεξ, τότε πιθανόν το άτομο να μην είναι έτοιμο ή ώριμο για σεξουαλική επαφή.

ΜΥΘΟΣ:

” Για να έχω μια «πραγματική σχέση» πρέπει να κάνω σεξ.”

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:
Σε μια «πραγματική σχέση», αυτό που έχει σημασία είναι η επικοινωνία, ηεμπιστοσύνη και η τρυφερότητα. Μια ερωτική σχέση εξάλλου, δεν περιλαμβάνει απαραίτητα το σεξ. Ο αμοιβαίος σεβασμός στις ανάγκες και στις επιθυμίες και των δυο, καθώς και η ελευθερία να εκφράζουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι τακύρια συστατικά μιας καλής, «πραγματικής» σχέσης.

ΜΥΘΟΣ:
“Αφού με αγαπάς, θα πρέπει να κάνεις σεξ μαζί μου”.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:
Να έχω σεξουαλική επαφή χωρίς να το θέλω πραγματικά, αλλά μόνο επειδή φοβάμαι μη με αφήσει ο σύντροφος μου, δεν είναι απόδειξη αγάπης. Η πραγματική απόδειξη ότι αγαπάω το σύντροφο μου είναι όταν, τόσο εγώ όσο και αυτός, σέβομαι τα θέλω του/της  και τις ανάγκες του/της. Η σεξουαλική πράξη δεν γίνεται για να κάνω σε κάποιον τη χάρη ούτε για να εξασφαλίσω τη συνέχιση της σχέσης.


Κλείνοντας, θα ήταν καλό να θυμίσουμε ότι ερωτική επαφή σημαίνει συνάντηση δυο σωμάτων, αλλά και δυο ψυχισμων. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η ψυχική και η συναισθηματική συμμετοχή και των δυο ατόμων, ώστε η ευχαρίστηση να είναι αμοιβαία. Είναι μια πράξη συναισθηματικής ωριμότητας και όχι αποτέλεσμα πίεσης η αντίδρασης. Όσο πιο έτοιμοι είμαστε για αυτό το ταξίδι, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, τόσο πιο όμορφο και μοναδικό γίνεται.

Πηγή: prolipsis.gr