Τα παιχνίδια είναι η αγαπημένη ασχολία ενός παιδιού, αλλά σήμερα η ηλεκτρονική τους μορφή τα έχει ξετρελάνει. Περνούν ατέλειωτες ώρες μπροστά από οθόνες και κονσόλες, τερματίζοντας τη μια πίστα μετά την άλλη. Οι γονείς αγχώνονται ότι ακόμη και οι λίγες ώρες που το παιδί θα αφοσιωθεί στο βιντεοπαιχνίδι του μπορεί να εξελιχθεί σε μια εμμονή.

Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά σας και να αποτρέψετε με τέτοια εξέλιξη στο μέλλον.

Πρώτα απ’ όλα ορίστε συγκεκριμένες ώρες την ημέρα που το παιδί θα είναι ελεύθερο να παίξει με το αγαπημένο του βιντεοπαιχνίδι. Έτσι, θα γνωρίζει εξαρχής πως ο χρόνος του είναι περιορισμένος και θα μάθει τα όρια που έχει το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Εξηγήστε του πλήρως και ήρεμα τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να παίζει όλη μέρα με τα βιντεοπαιχνίδια. Οσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο το καλύτερο, αφού θα συνηθίσει σε αυτή τη συμπεριφορά και θα συνεχίσει να την έχει, μεγαλώνοντας.

Φροντίστε να είστε μαζί του τις ώρες που παίζει το βιντεοπαιχνίδι ώστε να έχετε τον πλήρη έλεγχο σχετικά με το είδος του παιχνιδιού. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα βιντεοπαιχνίδια κατηγορούνται και αποσύρονται εν τέλει από την αγορά εξαιτίας του βίαιου ή ακατάλληλου περιεχομένου τους. Αν κρίνετε πως βρίσκεται στα χέρια του παιδιού σας ένα τέτοιο παιχνίδι, απομακρύνετε το, εξηγώντας του τους λόγους και αντικαταστήστε το με κάποιο άλλο.

Διατηρήστε την ισορροπία ανάμεσα στα βιντεοπαιχνίδια και τις εξωτερικές δραστηριότητες του παιδιού σας. Όσο διασκεδαστικά κι αν φαίνονται τα βιντεοπαιχνίδια, παρακινήστε τα παιδιά σας να βγουν έξω και να παίξουν μαζί σας ή με τους φίλους τους. Έτσι, θα τους θυμίσετε ότι και το παιχνίδι στη φύση, μακριά από τις οθόνες είναι εξίσου απολαυστικό και ξεχωριστό.

Τα βιντεοπαιχνίδια όσο τρομακτικά κι αν φαίνονται, δεν είναι και τόσο, αρκεί να έχετε μια καλή επικοινωνία με το παιδί σας. Έτσι, θα μπορείτε να περάσετε παρέα ένα απόγευμα συναγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλο στο αγαπημένο του παιχνίδι.

Πηγή:tanea.gr