Μία νέα διεθνής έρευνα παρέχει ενδείξεις ότι ο αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί πολύ νωρίτερα από ότι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες. Υπάρχουν, σύμφωνα με την έρευνα, αισθητές διαφορές στα εγκεφαλικά κύματα των βρεφών με αυτισμό, ήδη από την ηλικία των έξι μηνών. 

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα οι επιστήμονες βάσιζαν τη διάγνωσή τους περί αυτισμού σε συμπτώματα της συμπεριφοράς, που συνήθως εκδηλώνονται ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο έτος ζωής του παιδιού. Η προοπτική μιας πιο πρόωρης διάγνωσης, πριν καν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, προσφέρει ελπίδες για μια πιο αποτελεσματική, ίσως ακόμα και πλήρη θεραπεία στο μέλλον.

Περίπου ένα στα 100 παιδιά, κυρίως αγόρια παρά κορίτσια, εμφανίζει συμπτώματα που εντάσσονται στο ευρύτερο φάσμα της διαταραχής του αυτισμού, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα καμία θεραπεία, αν και διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Τζόνσον, μελέτησαν τις περιπτώσεις 104 παιδιών, ηλικίας έξι έως δέκα μηνών, από τα οποία τα μισά θεωρούνταν ότι κινδύνευαν να εκδηλώσουν αυτισμό, επειδή είχαν μεγαλύτερο αδελφό πάσχων από τη διαταραχή.

Ο έλεγχος έγινε ξανά στην ηλικία των τριών ετών, ηλικία στην οποία συνήθως έχουν πλέον εκδηλωθεί τα πρώτα αυτιστικά συμπτώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά με αυτισμό συχνά δυσκολεύονται ως προς την οπτική επαφή με κάποιον, έτσι οι επιστήμονες έδειξαν στα νήπια εικόνες προσώπων, τα οποία εναλλάξ είτε κοίταζαν στα μάτια τα μικρά παιδιά είτε όχι.

Πηγή:  life2day.gr