Πραγματοποίηση Τριήμερου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου για Άτομα με Διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού από την Εταιρεία Ψυχικής Υγείας «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης»

 

aftismos-seminario-3

Την Παρασκευή, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι το πρόγραμμα ΤΕACCH (Θεραπεία και Εκπαίδευση Παιδιών με Αυτισμό και Διαταραχές Επικοινωνίας), με εισηγήτρια την κ. Βάγια Παπαγεωργίου, MD Παιδοψυχίατρο και Ειδικό TEACCH. Την όλη ευθύνη της διοργάνωσης είχε ηΕταιρεία Ψυχικής Υγείας «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης».
aftismos-seminario-1Τον αγιασμό για την έναρξη του Σεμιναρίου πραγματοποίησε ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Παναγίας της Μυρτιώτισσας Αρχιμανδρίτης πατήρ Ιωσήφ Ζωγράφος, ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου. Στο χαιρετισμό του, ο π. Ιωσήφ, μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη και Προέδρου του Συλλόγου κ.κ. Κοσμά που ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν του επέτρεψαν να είναι παρών στην έναρξη του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου. Καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες  στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Εξήρε το έργο και την επιστημονική κατάρτιση της εισηγήτριας και φίλης της ΔΙΑΠΛΑΣΗ και του Συλλόγου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κας Βάγιας Παπαγεωργίου και της ζήτησε να συνεχίσει πάντα να προσφέρει, με την ίδια αγάπη και θέληση, την γνώση και την εμπειρία της στους νέους επιστήμονες, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας.  Τόνισε, επίσης, τη σημασία για διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση όλων όσων εργάζονται στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής και αναφέρθηκε στους στόχους και στις προσπάθειες του Συλλόγου«Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης» για τη δημιουργία Στέγης δια βίου φιλοξενίας ατόμων με αυτισμό στο Μεσολόγγι. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να παρέχουν απλόχερα τις γνώσεις τους με αγάπη και ζεστασιά προς τον συμπάσχοντα συνάνθρωπό μας, ιδίως στους δύσκολους καιρούς που ζούμε σήμερα, και ευχήθηκε καλή ευόδωση του έργου του Σεμιναρίου.

aftismos-seminario-2Στη συνέχεια, εκ μέρους της εταιρείας  «ΔΙΑΠΛΑΣΗ», απηύθυνε χαιρετισμό η κα Βασιλική Σουβαλιώτη. Αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες του Σεμιναρίου, ευχαρίστησε την κα Παπαγεωργίου για την παρουσία της ως βασικής εισηγήτριας του Σεμιναρίου και επαίνεσε την προσπάθεια και το έργο του Συλλόγου για τη δημιουργία του Ξενώνα δια βίου φιλοξενίας Ατόμων με διαταραχές του Αυτισμού. Ανέφερε ότι η εταιρεία «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» θα είναι πάντα δίπλα σε αυτή τη προσπάθεια και ευχήθηκε το επόμενο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο της κας Παπαγεωργίου να πραγματοποιηθεί στους χώρους του Ξενώνα.
             
aftismos-seminario-4Το Σεμινάριο παρακολούθησαν πενήντα πέντε  επιστήμονες ψυχικής υγείας (Παιδοψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Λογοπεδικοί, Εργοθεραπευτές, Ειδικοί Παιδαγωγοί, Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί κ.λ.π.) καθώς και γονείς παιδιών με αυτισμό από όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου στηρίζεται στην κατανόηση των βασικών διαταραχών, που χαρακτηρίζουν τον αυτισμό και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την προσαρμογή και τη λειτουργικότητα του ατόμου στο κοινωνικό περιβάλλον. Η συνεργασία μεταξύ γονέων και επαγγελματιών υγείας και εκπαίδευσης αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό του προγράμματος.
Υπεύθυνος οργάνωσης του Σεμιναρίου ήταν ο κ. Βασίλειος Σταμάτης, Ψυχολόγος  M.Sc. και Επιστημονικός Διευθυντής της εταιρείας «ΔΙΑΠΛΑΣΗ».