Η αποτυχία ως ευκαιρία.

Ο πρώτος κύκλος του «Γολγοθά» των εξετάσεων κλείνει με την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Ο δεύτερος κύκλος αφορά στη διαχείριση του αποτελέσματος. Για έναν έφηβο, αυτή μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα αγχογόνος συνθήκη και ο ρόλος των γονιών σε αυτή την περίπτωση είναι καταλυτικός. Οι γονείς χρειάζεται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση σαν μια ευκαιρία να δυναμώσουν τον έφηβο ή την έφηβη τους απέναντι στην αποτυχία και όχι σαν μια καταστροφή.

Κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εύκολο καθώς τα συναισθήματα της αγωνίας, τους άγχους, της απογοήτευσης και της λύπης, όλα ανθρώπινα και φυσιολογικά, δεν μας επιτρέπουν πάντα να αξιολογήσουμε σωστά μια κατάσταση και να δούμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που μπορεί να ενυπάρχουν ακόμα και σε μια αποτυχία.

Παρακάτω θα βρείτε 5 βασικούς άξονες που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα τα αποτελέσματα των εξετάσεων:

1. Η αποτυχία είναι κομμάτι της επιτυχίας. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι μια αποτυχία είναι αναπόφευκτο και απαραίτητο κομμάτι της ζωής γιατί μας βοηθά να φωτίσουμε τα σημεία στα οποία χρειαζόμαστε να προσπαθήσουμε περισσότερο. Με αυτό τον τρόπο η αποτυχία μας βοηθά να συστηματοποιήσουμε την επίτευξη του στόχου μας και έτσι να φτάσουμε στην επιτυχία.

2. Μην ταυτίζεται το παιδί σας με την αποτυχία. Ένα παιδί που δεν πετυχαίνει στις εξετάσεις δεν είναι ένα παιδί αποτυχημένο. Είναι πολύ περισσότερα, είναι ένας άνθρωπος με δυνατότητες και ικανότητες που μπορεί να τις αξιοποιήσει αν δεν παγιδευτεί βέβαια στην ταμπέλα της αποτυχίας. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο για ένα γονιό να μπορεί να καταλάβει ο ίδιος το διαχωρισμό «αποτυχία» από το «είμαι αποτυχημένος», για να μπορέσει να βοηθήσει το παιδί του να το καταλάβει. Η συγκρότηση και η αυτογνωσία του γονιού είναι καθοριστικής συμμαχίας σε αυτή την περίπτωση.

3. Υποστηρίξτε ακόμα και αν είναι δύσκολο. Όσο και αν δυσκολεύεστε εσείς, πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας και όχι εκείνο εσάς! Αναμφίβολα θα βιώσετε δύσκολα και έντονα συναισθήματα που πολλές φορές μπορεί να σας κατακλύσουν, ωστόσο προτεραιότητα είναι να μπορέσετε να υποστηρίξετε το παιδί σας, ώστε να νιώσει ότι υπάρχει ένας ενήλικας που μπορεί να «αντέξει» και να μην «διαλυθεί» από μια αποτυχία. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να δείξετε στο παιδί σας, ότι η αποτυχία δεν πρέπει να μας σταματάει, αλλά να μας δυναμώνει.

4. Ακούστε το παιδί σας. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να ακούμε το παιδί μας τρεις φορές περισσότερο από ότι του μιλάμε. Μη βιαστείτε να δώσετε οδηγίες και κατευθύνσεις ή διδαχές γύρω από την αποτυχία και την επιτυχία. Ακούστε το πώς νιώθει το παιδί σας γύρω από το αποτελέσματα, το μέλλον του, τις σκέψεις που κάνει, τους φόβους που έχει. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι γονείς που βιάζονται να κάνουν τα παιδιά τους να νιώσουν αμέσως καλά, ακόμα και μετά από μια αποτυχία. Δώστε χώρο και χρόνο να ακούσετε ακόμα και τα δυσάρεστα συναισθήματα. Κατ’ ουσία αυτό θα βοηθήσει το παιδί, να αποδεχθεί την αποτυχία και να περάσει με λιγότερα «τραύματα» στο επόμενο στάδιο.

5. Τέλος, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού, αν αισθάνεστε ότι η αποτυχία του παιδιού σας είναι κάτι που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε προς όφελος του.

Πηγή: kontasou.com