Οι σχέσεις είναι πάντα δύσκολες και απαιτούν δουλειά, αλλά για κάποιον που πάσχει από μία ψυχική διαταραχή, τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολα. Συχνά, οι ψυχικά ασθενείς νομίζουν ότι δεν τους αξίζει να αγαπηθούν, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει απόσταση με το άλλο τους μισό.

Τα καλά νέα είναι ότι η γνώση είναι δύναμη, ειδικά στις ψυχικές ασθένειες. Επειδή κάποιος πάσχει από μία ψυχική ασθένεια δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός ή ότι δεν αξίζει. Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε αν το άλλο σας μισό ψάχνει από ψυχική ασθένεια.

1. Οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιο «απλά να ξεπεράσει»
Χρειάζεται χρόνος, θεραπεία και αποδοχή για να μπορέσει κάποιος να διαχειριστεί την ψυχική του ασθένεια. Δεν πρόκειται για κάτι που «είναι στο μυαλό» και μπορεί κάποιος να ξεπεράσει έτσι απλά.

2. Οι ψυχικά ασθενείς δεν είναι «τρελοί»
Δεν θα λέγαμε για κάποιον που έχει καρκίνο ότι είναι τρελός, οπότε γιατί να χαρακτηρίσετε με αυτόν τον τρόπο κάποιον ψυχικά ασθενή. Οι ψυχικές ασθένειες είναι εξίσου σημαντικές με όλες τις άλλες ασθένειες.

3. Μερικές μέρες είναι καλύτερες από άλλες
Είναι πιθανό τη μία ημέρα να νιώθουν φανταστικά και την επόμενη ημέρα να μην έχουν όρεξη ούτε να σηκωθούν από το κρεβάτι. Και δεν ξέρουν πότε θα τους συμβεί κάτι τέτοιο.

4. Η διάθεσή τους δεν οφείλεται πάντα σε εσάς
Μπορεί να νομίζετε ότι είναι ανήσυχοι επειδή φταίτε εσείς, αλλά μην το παίρνετε προσωπικά. Πολλές ψυχικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από αλλαγές στη διάθεση, και έχουν συναισθήματα θυμού, μελαγχολίας ή μανιακά επεισόδια.

5. Είναι διαχειρίσιμες
Μέσα από την θεραπεία, τη λήψη φαρμάκων, την σωματική άσκηση, τις ομάδες υποστήριξης, η λίστα μπορεί να γίνει τεράστια. Παρ’ ολ’ αυτά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ένα είδος θεραπείας δεν ταιριάζει σε όλους και πρέπει ο καθένας να βρει τι λειτουργεί καλύτερα για εκείνον.

6. Μερικές μέρες δεν θέλουν να «παλέψουν»
Σε εκείνες τις περιπτώσεις οι ειδικοί προτείνουν να τους ενθαρρύνετε να πάνε στα ραντεβού τους ή στην θεραπεία τους. Μην παραδώσετε τα όπλα τις ημέρες που εκείνοι θέλουν να τα παρατήσουν.

7. Υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα γύρω από τις ψυχικές ασθένειες
Υπάρχει πολύ μεγάλο στίγμα που συνδέεται με τις ψυχικές διαταραχές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο 25% όσων πάσχουν από ψυχικές διαταραχές νιώθουν ότι οι άλλοι τους συμπονούν και κατανοούν την κατάστασή τους. Η συμπαράστασή σας έχει μεγάλη σημασία για εκείνους.

8. Οι αγκαλιές βοηθούν
Όπως βοηθά ένα τηλεφώνημα, ένα μήνυμα ή λίγο παγωτό. Γενικά, οτιδήποτε που τους δείχνει ότι δεν είναι μόνοι.

9. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις
Η γνώση είναι σημαντική για αυτή τη «μάχη». Όσα περισσότερα γνωρίζετε για την κατάστασή τους και αυτό που περνούν, τόσο πιο εύκολο είναι να καταλάβετε. Από την άλλη, μπορεί να υπάρξουν στιγμές που μπορεί να μην θέλουν να σας μιλήσουν. Η σιωπή τους δεν σημαίνει πάντα ότι δεν θέλουν την βοήθειά σας. Μπορεί να θέλουν να επεξεργαστούν κάποια πράγματα μόνοι τους.

10. Μπορεί να επηρεαστεί και η σωματική τους υγεία
Οι ψυχιατρικές ασθένειες δεν συνδέονται μόνο με τα συναισθήματα. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους ή στομαχικές διαταραχές.

11. Σας εκτιμούν
Ακόμα, κι αν δεν σας το λένε κάθε μέρα η υποστήριξη και η υπομονή σας είναι σημαντική για την θεραπεία τους και για τον τρόπο που αποδέχονται τον εαυτό τους.

Πηγή: huffingtonpost.gr