Ζωή Σαν Τριαντάφυλλο (Temple Grandin)

Σκηνοθεσία : Mick Jackson

Ηθοποιοί : Claire Danes, Julia Ormond, David Strathairn, Catherine O’Hara

Έτος: 2010

Διάρκεια: 103′

Πρόκειται για μια ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η οποία περιγράφει την έγκαιρη διάγνωση της Τέμπλ (Κλερ Ντέινς, την προβληματική της ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των σχολικών της χρόνων, την αμέριστη συμπαράσταση που είχε από τη μητέρα της (Τζούλια Ορμόντ), τη θεία της (Κάθριν Ο’ Χάρα)και τον δάσκαλο της (Ντέιβιντ Στράθερν) και την εξέλιξη της σε μια γυναίκα με εκπληκτική ευαισθησία και κατανόηση της συμπεριφοράς των ζώων.

ΗTemple Grandin, παρά τις δυσκολίες της, λόγω του αυτισμού, κατάφερε να γίνει μια από τους πρώτους ειδικούς στον κόσμο , στο σχεδιασμό και την κατασκευή μηχανημάτων αγροτικού εξοπλισμού. Κατάφερε να διαμορφώσει τα σφαγεία των κτηνοτροφικών μονάδων προς όφελος τόσο των ανθρώπων όσο και των ίδιων των ζώων, και να αποτελέσει έμπνευση για πολλά άτομα με αντίστοιχα προβλήματα και ελπίδα για τους γονείς τους. Μπορεί κανείς να βρει τα σχέδιά της σε πολλές χώρες. Έχει γράψει περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες και δίνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο πάνω σε αυτό το μοναδικό θέμα. Κατέχει master στη ζωολογία, από το Arizona State , και το 1988 δέχτηκε τον τίτλο του διδάκτορα.

Η ασυνήθιστη ιστορία της Temple Grandin έχει μοναδική αξία επειδή μας βοηθάει να δούμε τον αυτισμό με άλλα μάτια .

Η Τεμπλ Γκράντιν, καθηγήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, επαναπροσδιόρισε την αντίληψη της κοινωνίας για τις δυνατότητες των αυτιστικών, παίζοντας καθοριστικό ρόλο ώστε ο κόσμος να καταλάβει την αισθητηριακή ευαισθησία και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι αυτιστικοί. Γνωστή για το πάθος που τη διακατέχει όταν υπερασπίζεται τα ζώα και για την ικανότητά της να εξηγεί στους ανθρώπους πώς σκέφτονται τα ζώα, έχει γράψει τα βιβλία: “Emergence: Labeled Autistic” (με τη συμβολή της Margaret M. Scariano), “Thinking in Pictures: And Other Reports from My Life with Autism”, “Genetics and Behavior of Domestic Animals”, “Livestock Handling and Transport”. Η εταιρεία της “Grandin Livestock Systems” συνεργάζεται με τους προμηθευτές κρέατος μεγάλων εστιατορίων με σκοπό τον έλεγχο των εγκαταστάσεων όπου διαβιούν τα ζώα σε όλο τον κόσμο. Δίνει διαλέξεις τόσο για τη ζωοτεχνική επιστήμη όσο και για τον αυτισμό και αποτελεί πρότυπο για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και ανθρώπους με αυτισμό.