Η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας «ΔΙΑΠΛΑΣΗ», διοργανώνει στην Ιερή Πόλη Μεσολόγγι, Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: «Η Ψυχική Υγεία της Γυναίκας». Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Πρόληψη και καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», της Πράξης 3.2.4. «ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ Μ.Κ.Ο. (ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ)» (Α’ και Β’ Κύκλος) ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007-2013» Δικαιούχος : «Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων Του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΣΥΔΕ-ΥΠΕΣ)».

Εισηγητές:

Εισηγητής του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου θα είναι ο Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων, πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός. Σπούδασε Ιατρική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασκεί την ψυχιατρική και ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρος καθηγητής Ποιμαντικής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί ως “επισκέπτης επιστήμων” (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο Harvard, στο Boston University, στο Boston College, και στο Andover Newton. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά, Βουλγαρικά, Ισπανικά. Για το σύνολο του έργου του έχει εκπονηθεί μεταπτυχιακή εργασία (master thesis) στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Balamand στον Λίβανο, η οποία κυκλοφόρησε στα Αγγλικά στην σειρά Εuropean University Studies από τον εκδοτικό οίκο Peter Lang. Το 2014 εργάσθηκε ως επισκέπτης ερευνητής επί τρίμηνο στο Institute for Medical Humanities της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας. Είναι ο διευθυντής έκδοσης του περιοδικού ‘Ψυχής δρόμοι’, του πρώτου ελληνικού περιοδικού το οποίο υπηρετεί τον διάλογο των ψυχολογικών επιστημών με την θρησκευτικότητα και την θεολογία. Βασικά του ενδιαφέροντα αποτελούν τα ζητήματα οικογένειας, η θρησκευτικότητα σε συνάρτηση με την προσωπικότητα, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία του θρησκευτικού βιώματος και της θρησκευτικής συμπεριφοράς, η ψυχολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, η ψυχολογία της θρησκευτικής διαστάσεως του πολιτισμού, ο διάλογος ψυχαναλύσεως και θεολογίας κ.α. Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας (Ελλάδα, Αμερική, Φιλανδία), ενώ δίδαξε για 12 χρόνια και στην Θεολογική Ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.

Δεύτερος εισηγητής θα είναι ο Επιστημονικός Διευθυντής της ΔΙΑΠΛΑΣΗ, κ. Βασίλειος Σταμάτης, πτυχιούχος Ψυχολογίας του Α. Π. Θ., κάτοχος τίτλος σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Ιατρικής Σχολής, καθώς και πτυχιούχος Νοσηλευτικής. Έχει εργασθεί σε δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης χρόνιων ψυχωτικών ασθενών στη Ναύπακτο, ως ιδιώτης Ψυχολόγος σε Ναύπακτο και Μεσολόγγι, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια εργάζεται ως αναπληρωτής ψυχολόγος στο Υπουργείο Παιδείας. Υπήρξε για δύο χρόνια συνεργάτης σε οργανισμό της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας. Είναι ο Επιστημονικός Διευθυντής-υπεύθυνος της Μονάδας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργεί στη ΔΙΑΠΛΑΣΗ, προσφέροντας υπηρεσίες σε παιδιά και γονείς.

 

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε:

Ιατρούς, Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί κ.α.), Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Αστυνομικούς, Ιερείς, Νοσηλευτές, Διατροφολόγους καθώς και σε φοιτητές συναφών σχολών.

 

Περίληψη Σεμιναρίου:

Πέραν των παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία εν γένει, η γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία δέχεται επιδράσεις από παράγοντες που επενεργούν βλαπτικά στην ψυχική της υγεία. Ορμονικές μεταβολές, εργασιακές συνθήκες, κοινωνικοί ρόλοι και στερεότυπα, πολιτισμικές προκαταλήψεις κ.ά. συνθέτουν ένα μωσαϊκό που αξίζει να μελετηθεί. Η ψυχική υγεία ως βιοψυχοκοινωνικό γεγονός συνιστά αποτέλεσμα της αλληλοδιαπλοκής πολλών παραμέτρων, γι’ αυτό και η προοπτική του σεμιναρίου θα είναι διεπιστημονική. Έτσι, τόσο πολιτισμικές σταθερές όσο και νεότερες οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν τη γυναίκα και την καθιστούν ευάλωτη. Μας ενδιαφέρουν η πρόληψη εξ ίσου, αν όχι περισσότερο, από την θεραπεία. Ομάδες εργασίας που θα εξετάζουν διαφορετικές πτυχές του ζητήματος θα πλαισιώσουν την εισήγηση έτσι ώστε να επιτευχθεί μια επεξεργασία στο μέγιστο δυνατό εύρος και βάθος.

 

Πρόγραμμα Σεμιναρίου:

Το Σεμινάριο θα διαρκέσει μία ημέρα.

Αναλυτικά:

Πρωινή συνεδρία:: 09.00- 13.00

9.00: Προσέλευση – Χαιρετισμοί

9.30-10.15: Εισήγηση: Ιδιαιτερότητες της ψυχικής υγείας της γυναίκας

10.15-11.15: Ομάδες εργασίας:

-Τρόποι ενίσχυσης της ψυχικής υγείας του κοριτσιού στην οικογένεια και στο σχολείο

-Ιατρικά και συναφή επαγγέλματα (γυναικολόγος, παθολόγος, διατροφολόγος κ.ά.) και η

ψυχική υγεία της γυναίκας

11.15-11.45: Διάλειμμα

11.45-13.00: Συζήτηση ολομέλειας

Απογευματινή συνεδρία: 17.30-21.00

17.30-18.00: Εισήγηση: Ο ψυχισμός της γυναίκας στον σύγχρονο πολιτισμό

18.00-19.00: Ομάδες εργασίας:

-Η γυναίκα στα ΜΜΕ (ειδήσεις, ταινίες, σειρές)

-Πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικογένειας και η ψυχική υγεία της γυναίκας

19.00-19.30: Διάλειμμα

19.30-20.45: Συζήτηση ολομέλειας

20.45-21.00: Συμπεράσματα-Κλείσιμο

 

Η Εγγραφή Περιλαμβάνει
Παρακολούθηση του Σεμιναρίου και Βεβαίωση Συμμετοχής του Σεμιναρίου. Η συμμετοχή στο Σεμινάριο είναι δωρεάν.

 

Διαδικασία εγγραφής:

Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων (έως 50) στο Σεμινάριο, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Με την εγγραφή θα δηλώνεται και η συμμετοχή  στις ομάδες εργασίας, πρωινές και απογευματινές. Μέγιστος αριθμός ανά ομάδα εργασίας:25 .

Η Δήλωση συμμετοχής χρειάζεται να αποσταλεί συμπληρωμένη έως και τη 28η Αυγούστου 2015, στη Γραμματεία της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας «ΔΙΑΠΛΑΣΗ», στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@diaplasi.org

 

 

Αίτηση Συμμετοχής

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 26313 00687 καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 -13:00 n(υπεύθυνη γραμματείας κα. Ελένη Καλαβριζώτου).
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.