Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι σπάνια. Δεν θα με απασχολήσουν ποτέ!

Ψυχική ασθένεια. Ένα θλιβερό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι άνθρωποι και δεν σε αφορά. Ο μύθος Νο 1 καταρρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες καθώς οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και καταδεικνύοντας πως τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πολύ πιο κοινά από ό,τι νομίζουμε. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

  • 1 στους 4 είναι πιθανό να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής του
  • 1 στους 5 εφήβους στην Ευρώπη αντιμετωπίζει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα τουλάχιστον σε κάποια δεδομένη στιγμή
  • 3 στις 4 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναφέρουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός τουλάχιστον ψυχοκοινωνικού προβλήματος στο χώρο εργασίας (πηγή: EU-OSHA)

Η ψυχική υγεία είναι ένα τεράστιο ζήτημα δημόσιας υγείας, με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις που εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε κάποια φάση της ζωής τους.

Η ψυχική υγεία μας αφορά όλους και χρειάζεται την προσοχή και τη φροντίδα μας καθώς συνδέεται άρρηκτα με τη σωματική.

Παρόλα αυτά και μολονότι οι προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από θέματα ψυχικής υγείας έχουν βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία, το στίγμα και οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας παραμένουν πολύ έντονα. 

Αυτό οφείλεται κυρίως στις κοινωνικές αντιλήψεις που υπάρχουν γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας και βασίζονται σε αρνητικά στερεότυπα. Οι λαθεμένες αυτές αντιλήψεις για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας συνεχίζουν να επικρατούν και να αναπαράγονται όχι μόνο στα Μ.Μ.Ε., σε επαγγελματικούς χώρους και στην εκπαίδευση αλλά και στον τομέα της υγείας κυρίως λόγω ελλιπούς γνώσης και ενημέρωσης.

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός οργανισμός για την ψυχική υγεία,  Mental Health Europe (M.H.E.), έλαβε την πρωτοβουλία για μια καμπάνια για την καταπολέμηση του στίγματος με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και να νικηθούν οι λανθασμένες αντιλήψεις και τα αρνητικά στερεότυπα: “Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στο στίγμα και τις διακρίσεις επειδή οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας βιώνουν αυτές τις συμπεριφορές καθημερινά, με το να μην τους δίνεται πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες ή να έχουν άδικη μεταχείριση, αλλά και επειδή το στίγμα μπορεί να μειώσει την προθυμία των υπευθύνων διαμόρφωσης και χάραξης πολιτικής να επενδύσουν στην ψυχική υγεία”.

Στην Ελλάδα, υποστηρικτής αυτής της καμπάνιας είναι η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ&ΨΥ), η οποία καλεί τον κάθε έναν από εμάς να γίνει μέρος της λύσης:

Στόχος της καμπάνιας είναι να απαντήσει στην ανάγκη να μιλήσουμε ανοιχτά για όσα βιώνουμε προσωπικά ή στο περιβάλλον μας και να αναζητήσουμε έμπρακτα βοήθεια από υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Ενδεικτικό εξάλλου της αναγκαιότητας αυτής είναι και το κεντρικό θέμα που επιλέγει να αναδείξει φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, «Αξιοπρέπεια και Ψυχική Υγεία-Πρώτες Βοήθειες Ψυχολογικής και Ψυχικής Υγείας για Όλους» που αφορούν στην οργανωμένη υποστήριξη σε ψυχολογικό, κοινωνικό και σωματικό επίπεδο ατόμων που βιώνουν μια έντονη μαζική ή ατομική δοκιμασία και ο σεβασμός των βασικών τους δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας αυτής.

shutter stock

Βοήθησε να καταρρίψουμε τους μύθους!

Η ψυχική υγεία δοκιμάζεται, όπως η σωματική. Επιζητά, λοιπόν, μια αντίστοιχη επιμέλεια και θεραπεία. Μέρος της θεραπείας αποτελεί η αποδοχή, η κοινωνική ενσωμάτωση και δραστηριοποίηση, η αναγνώριση θεμελιωδών δικαιωμάτων, η παροχή εξειδικευμένης στήριξης από φορείς ψυχικής υγείας και το οικείο περιβάλλον.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να καταρρίψουμε τους μύθους για την ψυχική υγεία. 

Για να μάθεις την αλήθεια πίσω από κάθε μύθο και διέδωσέ την σε όσο περισσότερους μπορείς!

2.Ψυχική Υγεία: είναι όλα στο μυαλό
Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, εξωτερικές δυσκολίες, γεγονότα της ζωής, όπως ένα διαζύγιο, η απώλεια αγαπημένου προσώπου, η φτώχεια, η έλλειψη στέγης…
3. Μόνο οι αδύναμοι άνθρωποι έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας
 Ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας ΔΕΝ είναι σημάδι αδυναμίας ούτε κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι. Μπορεί να οφείλεται σε δύσκολες καταστάσεις της ζωής ή σε κάποιο τραυματικό γεγονός.
4. Οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι βίαιοι & επικίνδυνοι
Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι δυστυχώς πιο πιθανό να πέσουν οι ίδιοι θύματα βίας ή να υποστούν κάποια σωματική βλάβη.
5. Η φαρμακευτική αγωγή είναι η μόνη λύση
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει, αλλά πρέπει να θεωρείται μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι η λύση καθαυτή: υπάρχουν προοδευτικές εναλλακτικές μέθοδοι και πρέπει να τις προωθήσουμε.
6. Οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας δεν μπορούν να εργαστούν
Αντιθέτως, η ουσιαστική εργασία σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον μπορεί είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας ανάρρωσης ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει πρόβλημα ψυχικής υγείας.
7. Οι έφηβοι περνούν δύσκολες περιόδους. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Είναι της εφηβείας
Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος γεμάτη προκλήσεις κατά την οποία είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν προβλήματα ψυχικής υγείας (1 στους 5 έφηβους παγκοσμίως θα βιώσει κάποιο πρόβλημα ).
8. Η σωματική υγεία είναι εντελώς ξεχωριστή από την ψυχική
 Η σωματική και η ψυχική υγεία είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένες και δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά, καθώς επηρεάζει η μία την άλλη.
9. Τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας θα έπρεπε να παραμένουν στο ψυχιατρικό νοσοκομείο
 Υπάρχουν πολλές προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις, όπως οι κοινοτικές υπηρεσίες (ξενώνες, οικοτροφεία, Κέντρα Ημέρας), που έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στη θεραπεία και την κοινωνική ενσωμάτωση.
10. Τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας δεν θεραπεύονται ποτέ.
Με τη σωστή βοήθεια αναρρώνουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι εξαλείφονται τα συμπτώματα αλλά ότι μαθαίνει κάποιος να ζει με το πρόβλημα και να διαχειρίζεται την κατάσταση έχοντας τον έλεγχο της ζωής του.
Πηγή: msn.com