Είναι τελικά το facebook τόσο αθώο για τους έφηβους; Μάλλον όχι δείχνει μία νέα μελέτη, η οποία αναφέρει ότι αυτή η πίεση που νιώθουν οι έφηβοι για να μπορούν να είναι διαθέσιμοι όλο το 24ωρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και άγχος στους έφηβους.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Independent, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης έθεσαν ερωτηματολόγια σε 467 έφηβους σχετικά με τις συνήθειες πoυ έχουν στα social media. Τα αποτελέσματα χρησιμοποιήθηκαν στην συνέχεια προκειμένου να μετρήσουν την ποιότητα του ύπνου, το άγχος, την κατάθλιψη και της αυτοεκτίμησης μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η μελέτη διεπίστωσε ότι η γενική αλλά και βραδινή χρήση των social media σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και χειρότερη ποιότητα ύπνου.

Η επικεφαλής της μελέτης Κλέλαντ Γουντς, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η εφηβεία μπορεί να είναι μια περίοδος αυξημένης ευπάθειας για την εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους και η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να συμβάλλει σε αυτό. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως τα social media σχετίζονται με αυτά.

Σύμφωνα με την Γουντς τα στοιχεία δείχνουν όλο και μια μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ της χρήσης κοινωνικών μέσων δικτύωσης και ευημερίας ειδικότερα κατά την διάρκεια της εφηβείας.

Μάλιστα όσοι έφηβοι τα χρησιμοποιούν αργά τη νύχτα φέρονται να επηρεάζονται περισσότερο.

Πηγή: huffingtonpost.gr