Η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού και σχιζοφρένειας, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Heath Perspectives αναφέρει ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε επιβλαβείς ρύπους παρουσίασαν μεταβολές – και συγκεκριμένα αύξηση του μεγέθους – σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου τους. Η εν λόγω μεταβολή παρατηρείται σε ασθενείς που πάσχουν από αυτισμό ή σχιζοφρένεια.

Τα πειραματόζωα παρουσίασαν επίσης χαμηλές επιδόσεις ως προς την απομνημόνευση και τη δυνατότητα πρόσληψης νέων πληροφοριών.

Η επικεφαλής της μελέτης Deborah Cory-Slechta τονίζει ότι η νέα μελέτη συνάδει με παλαιότερες έρευνες που είχαν καταδείξει την πιθανή συμβολή της ρύπανσης στην εκδήλωση του αυτισμού αλλά και άλλων νευρολογικών και αναπτυξιακών διαταραχών.

Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι μεγαλύτερος όταν η έκθεση στους ρύπους είναι αυξημένη στα πρώτα χρόνια της ζωής, δηλώνουν οι ερευνητές.

Πέρα από τη φλεγμονή που παρατηρήθηκε στον εγκέφαλο των ποντικιών και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή σημαντικού αριθμού κυττάρων, οι ερευνητές εντόπισαν στα πειραματόζωα αυξημένα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή που συνδέεται άμεσα με τον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια στον άνθρωπο.

 

Πηγή: onmed.gr