Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) το σχολικό έτος 2015 – 2016, το 7,4% των μαθητών της Στ` Δημοτικού έχει μεγάλη πιθανότητα να μείνει γλωσσικά αναλφάβητο και το 6,9% μαθηματικά αναλφάβητο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ Γιάννης Γιαννάκη.

Στον τόπο μας, αναφέρεται, «σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ), κατά το σχολικό έτος 2015-16 στην Γ’ Δημοτικού, 998 παιδιά (ποσοστό 13%) αναγνωρίστηκαν με μεγάλη πιθανότητα να μείνουν γλωσσικά αναλφάβητα, ενώ 1.102 παιδιά (ποσοστό 14,2%) αναγνωρίστηκαν με μεγάλη πιθανότητα να παραμείνουν μαθηματικά αναλφάβητα».

«Σε σχέση με τους μαθητές της Στ΄ Δημοτικού η έρευνα έδειξε ότι ποσοστό 7,4% των μαθητών αναγνωρίστηκε με μεγάλη πιθανότητα να μείνει γλωσσικά αναλφάβητο και 6,9% μαθηματικά αναλφάβητο», προστίθεται.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη, «υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στις ομάδες ρίσκου του λειτουργικού αναλφαβητισμού έχουν τα αγόρια, οι μαθητές με ξένη υπηκοότητα, καθώς και τα παιδάκια που εισήλθαν στο Δημοτικό σε ηλικία μικρότερη των έξι ετών».

«Εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις του τόπου μας προσφέρουν προγράμματα απασχόλησης των παιδιών τα οποία περιλαμβάνουν βιωματικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια έτσι ώστε μαζί με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του αναλφαβητισμού στο τόπο μας», επισημαίνεται.

Προστίθεται ότι «περισσότεροι από 750 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι αναλφάβητοι, ενώ 250 περίπου εκατομμύρια παιδιά ηλικίας Δημοτικού δεν διαθέτουν ούτε τις βασικές δεξιότητες γραμματισμού».

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού αναφέρεται στην παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για το θέμα, σύμφωνα με τον οποίο, «σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, αξίζει μια ευκαιρία να μπορέσουν να μάθουν να διαβάζουν».

«Δίνοντας τους αυτή την ευκαιρία, μπορούμε να δημιουργήσουμε κοινωνίες πιο παραγωγικές, σταθερές και ασφαλείς για όλους», καταλήγει η ανακοίνωση.