Τους τελευταίους μήνες και μετά από ένα καταιγισμό ειδήσεων σχετικά με την παγκόσμια αλλά και εγχώρια οικονομική κατάσταση, συνεχείς τίτλοι ειδήσεων σε εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια προσπαθούν να κερδίσουν την προσοχή του κοινού. Καθώς όλοι μας, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και ανάμεικτα συναισθήματα τις εξελίξεις, διενεργείται μία διαδικασία αλληλεπίδρασης μεταξύ των σκέψεων, των συναισθημάτων, των αισθήσεων και της συμπεριφοράς μας. Αυτός ο κύκλος συνεχίζει ασταμάτητα την πορεία του και μας οδηγεί, χωρίς συχνά να το αντιλαμβανόμαστε πλήρως, σε μία διαφορετική κρίση που λαμβάνει χώρα σε ψυχολογικό επίπεδο.

Πολλοί άνθρωποι, όταν έρχονται συνεχώς σε επαφή με αυτές τι πληροφορίες, είναι πιθανόν να βιώσουν κάποιο είδος ψυχικής δυσφορίας, όπως φόβο, άγχος, λύπη, πόνο. Το σώμα, αντίστοιχα, επιδεικνύει σημάδια άγχους. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και σκέψεις που αφορούν στην αγωνία για το μέλλον και που μας αποθαρρύνουν και εξαντλούν την ενέργειά μας.

Η αλήθεια είναι πως η παρούσα κατάσταση είναι όντως εξαιρετικά δύσκολη για την πλειοψηφία των ανθρώπων και ο χειρισμός της δεν είναι εύκολος. Ωστόσο, θα είμαστε σε θέση να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα εάν προσπαθήσουμε, πρωτίστως, να διαφυλάξουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, την ψυχολογική μας ισορροπία και ευεξία.

Το πρώτο βήμα είναι να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κάποιο είδος αρνητικής “ανακύκλωσης” μεταξύ των συναισθημάτων και των σκέψεών μας. Εάν συμβαίνει αυτό, καλό είναι να παίρνουμε λίγο χρόνο εκείνη τη στιγμή ώστε συνειδητά να διακόπτουμε αυτή τη διαδικασία και να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πως η όλη κατάσταση, παρά τη δυσκολία της, κάποια στιγμή θα βελτιωθεί, όπως συνέβη και σε πλήθος γεγονότων στο παρελθόν. Παράλληλα, είναι σημαντικό να δίνουμε έμφαση σε οτιδήποτε αποτελεί πηγή χαράς και ενέργειας στη ζωή μας. Αφού το βρούμε, οφείλουμε να του δώσουμε κεντρική θέση στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε επίσης να καταγράψουμε όλα τα προσόντα και τα θετικά χαρακτηριστικά που είναι η πηγή της δύναμής μας και μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά διαφορετικές καταστάσεις. Θα κάνουμε έτσι μία σημαντική προσπάθεια αντιστάθμισης και εξισορρόπησης που θα βοηθήσει σημαντικά.

Πηγήmentalhelp.net/