Το Σάββατο 31 Μαΐου 2014 στο Μεσολόγγι, και συγκεκριμένα στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», η νεοσύστατη Εταιρεία Ψυχικής Υγείας «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» πραγματοποίησε την πρώτη της επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Πρόληψη και Καταπολέμηση ενδοοικογενειακής βίας».

Οι εργασίες της Ημερίδας ξεκίνησαν με χαιρετισμό από τον επιστημονικό διευθυντή της «ΔΙΑΠΛΑΣΗ», ψυχολόγο Βασίλη Σταμάτη, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όλους όσους παρευρίσκονταν στην εκδήλωση, τους ομιλητές και αυτούς που συνέβαλαν στη πραγματοποίησή της, αναφέρθηκε στο σκοπό και στους στόχους της «ΔΙΑΠΛΑΣΗ», στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Εισηγητές της Ημερίδας ήταν έμπειροι και καταξιωμένοι επιστήμονες, που με σαφήνεια και αμεσότητα στις ομιλίες τους ανέλυσαν το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Η καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Αγγελίνα Κατριβάνου, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα δημιουργίας θετικών δεσμών μέσα στην οικογένεια και επισήμανε τις βραχύχρονες αλλά και μακρόχρονες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού που υφίσταται βία μέσα στην οικογένεια.     Η Σχολική σύμβουλος Ευσταθία Τσιρίδου αναφέρθηκε στο ρόλο του σχολείου στη «πρώτη» διάγνωση ενός παιδιού που υφίσταται βία μέσα στο σπίτι του, τα συμπτώματα ενός κακοποιημένου παιδιού, που θα πρέπει να ανησυχήσουν ένα εκπαιδευτικό και στους τρόπους αντιμετώπισης από τη σχολική κοινότητα ενός τέτοιου προβλήματος. Στη συνέχεια, ο Κοινωνικός Λειτουργός του ξενώνα SOS-ELIZA Κώστας Παπαδημητρόπουλος, επισήμανε πότε και γιατί ένα κακοποιημένο παιδί πρέπει να απομακρυνθεί από τους φυσικούς του γονείς, ποια είναι η θεραπευτική προσέγγιση που χρειάζεται να γίνει σε αυτό το παιδί. Τελευταίος εισηγητής ήταν ο Γεώργιος Μόσχος, βοηθός συνήγορος του πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού, ο οποίος με την εμπειρία του ανέλυσε τη νομική διάσταση της ενδοοικογενειακής βίας, επεσήμανε τις δυνατότητες που δίδει η νομοθεσία για τη προστασία παιδιών που κακοποιούνται και τέλος, προέτρεψε όλους να σταθούν απέναντι σε τέτοια  φαινόμενα βίας.

Στις εργασίες της επιστημονικής Ημερίδας συμμετείχαν διακόσια άτομα από όλη την Αιτωλοακαρνανία, κυρίως εκπαιδευτικοί, που δημιούργησαν το αδιαχώρητο στις αίθουσες της Διεξόδου, όπου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα. Μετά τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ακολούθησε γόνιμος διάλογος, στον οποίο κατατέθηκανοι εμπειρίες των συμμετεχόντων, απαντήθηκαν ερωτήματα και διευκρινίστηκαν απορίες, επισημάνθηκε η ανάγκη για δημιουργία ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στον τόπο μας και η προτεραιότητα που χρειάζεται να δοθεί στην ενότητα και τη συνεργασία όλων των φορέων για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού κοινωνικού προβλήματος.

Στο τέλος της Ημερίδας χορηγήθηκαν Βεβαιώσεις Συμμετοχής του εγκεκριμένου από το αρμόδιο Υπουργείο προγράμματος, σε όλους όσους παρακολούθησαν τις εργασίες της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης.