Ένα νέο αντικαταθλιπτικό που θα προσφέρει άμεσα αποτελέσματα, σε αντίθεση με εκείνα που χορηγούνται σήμερα, αναπτύσσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, η δημιουργία του αντικαταθλιπτικού οφείλεται σε μια νέα ανακάλυψη που έκαναν οι ίδιοι, καθώς διαπίστωσαν ότι απενεργοποιώντας επιλεκτικά έναν υποτύπο υποδοχέα της σεροτονίνης μειώνονται πολύ γρήγορα τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Αυτό δεν συμβαίνει με τα αντικαταθλιπτικά που χορηγούνται σήμερα, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να αλλάζουν θεραπεία συχνά, επειδή δεν παρουσιάζουν καμία βελτίωση ακόμη και έπειτα από διάστημα πολλών εβδομάδων ή και μηνών.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν στη αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι το γεγονός ότι τα φάρμακα που χορηγούνται σήμερα απαιτούν πολύ χρόνο για να δράσουν, με αποτέλεσμα η θεραπεία να καθυστερεί αρκετά.

Ωστόσο, η νέα ανακάλυψη φαίνεται ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς τη θεραπεία της κατάθλιψης, οδηγώντας τους στην ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου που θα παρουσιάζει αποτελέσματα σε μόλις πέντε μέρες.

Επιπλέον, εκτός από την άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων, ένα τέτοιο φάρμακο θα βοηθά τους ασθενείς να αποφεύγουν τις παρενέργειες.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry, οι επιστήμονες έκαναν τη νέα ανακάλυψη μελετώντας τις «βιολογικές οδούς» του οργανισμού που είχαν ενεργοποιηθεί μετά τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών, αλλά δεν είναι αναλυθεί όσο έπρεπε.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένας τέτοιος μηχανισμός σε ό,τι αφορά την κατάθλιψη, γι’ αυτό και έχουν αρχίσει ήδη να αναπτύσσουν το φάρμακο, ώστε να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: naftemporiki.gr