Σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία βιώνουν την απόλυτη μοναξιά, καθώς δεν έχουν ούτε ένα φίλο, ενώ ένας στους πέντε νιώθει ότι δεν παίρνει αγάπη από πουθενά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την οργάνωση Relate. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 5.778 ανθρώπων σε Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίοι ερωτήθηκαν για τις σχέσεις τους με τους γονείς, τους συντρόφους, τους φίλους, τους συναδέλφους και τους εργοδότες τους.

Οταν  σε τυλίγει  η μοναξιά, παντού χιονίζει...

               Όταν σε τυλίγει η μοναξιά, παντού χιονίζει…

Η Ρουθ Σάδερλαντ, επικεφαλής της οργάνωσης, υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα είναι άκρως αποκαρδιωτικά, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων είναι δυστυχισμένοι και μόνοι, συναισθήματα που επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία τους.

«Οι ανθρώπινες σχέσεις καθορίζουν το εάν είμαστε ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι, οπότε είναι ανησυχητικό να βλέπεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ένα φίλο ή ένα σύντροφο να βασιστούν στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Γνωρίζουμε ότι οι ισχυρές σχέσεις είναι σημαντικές τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την κοινωνία ως σύνολο, οπότε το να επενδύεις σε αυτές είναι καθοριστικό» υποστήριξε η Σάδερλαντ.

Η έρευνα έδειξε ότι το 85% των Βρετανών έχουν καλές σχέσεις με τους συντρόφους τους, όμως από αυτούς το 19% δεν ένιωσαν ποτέ ή σχεδόν ποτέ την αγάπη τους τις τελευταίες δύο βδομάδες πριν από την έρευνα.

Το 81% των παντρεμένων δήλωσαν ότι νιώθουν μεγάλη αυτοπεποίθηση συγκριτικά με το 69% των ανύπαντρων.

Η ποιότητα των σχέσεων καθορίζει σημαντικά την υγεία αλλά και την αυτοπεποίθηση του ατόμου, με το 83% να δηλώνουν ότι έχουν καλή έως πολύ καλή σχέση με τους συντρόφους τους και καλή υγεία, ενώ το 62% που χαρακτήρισαν τη σχέση τους κακή ή σχεδόν κακή είχαν προβλήματα υγείας.

Τα χρήματα όπως ήταν αναμενόμενο καθορίζουν σημαντικά το ποσοστό εμφάνισης άγχους, καθώς το 69% κυρίως των ηλικιωμένων πάνω από 65 ετών δήλωσαν ότι ανησυχούν για την περίπτωση έλλειψης χρημάτων, ενώ στις ηλικίες 16-24 ετών η ανησυχία αυτή εμφανίζεται στο 37% των ερωτηθέντων.

ΠΗΓΗ: enet.gr