Ζήλια, προβληματική κοινωνική ζωή, και αδυναμία συγκέντρωσης; Όλα αυτά μπορεί να οφείλονται στο Facebook, αν λάβουμε υπόψιν μας μια μελέτη που διεξήχθη στη Δανία και αποκαλύπτει ότι άνθρωποι που έζησαν μία εβδομάδα χωρίς να χρησιμοποιήσουν το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι από τους άλλους.

«Επιλέξαμε το Facebook, επειδή είναι το κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται περισσότερο σε όλες τις ηλικίες», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάικ Ουίκινγκ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ευτυχία, το οποίο πραγματοποίησε τη μελέτη σε δείγμα 1.095 ανθρώπων στη Δανία. Τα πρόσωπα αυτά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: οι μισοί συνέχισαν να χρησιμοποιούν το Facebook, ενώ οι άλλοι μισοί απείχαν.

Έπειτα από μια εβδομάδα, τα πρόσωπα που δεν είχαν χρησιμοποιήσει το Facebook δήλωσαν περισσότερο ικανοποιημένα από τη ζωή τους. Το 88% εξ αυτών δήλωσαν «ευτυχή» σε σύγκριση με το 81% της άλλης ομάδας, 84% δήλωσαν πως εκτιμούν τη ζωή (έναντι του 75% της άλλης ομάδας) και μόνο 12% δήλωσαν δυσαρεστημένα, έναντι 20% μεταξύ των προσώπων που συνέχισαν να χρησιμοποιούν το κοινωνικό δίκτυο.

Στο τέλος του πειράματος, τα μέλη της πρώτης ομάδας είπαν πως είχαν πλουσιότερη κοινωνική ζωή και λιγότερες δυσκολίες να συγκεντρώνονται, ενώ τα μέλη της δεύτερης είπαν πως οι δυσκολίες αυτές παρέμειναν οι ίδιες.

«Αντί να επικεντρωνόμαστε σ” αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη, έχουμε την ατυχή τάση να επικεντρωνόμαστε σ” αυτό που έχουν οι άλλοι», εκτιμούν οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη. Όμως στο Facebook οι άνθρωποι έχουν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι από τους φίλους τους, υποστηρίζουν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δανοί είναι ένας από τους ευτυχέστερους λαούς του κόσμου.

 

Πηγή: neolaia.gr