Η Lady Gaga «δανείζει» τη φωνή της σε ακόμα έναν σημαντικό λόγο.

Η τραγουδίστρια και πρωταγωνίστρια στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μπράντλει Κούπερ, «A Star Is Born», συνεργάστηκε με τον δρ. Τέντρος Αντχανομ, γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ένα συγκινητικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στον Guardian και έχει σκοπό να τερματίσει τον στιγματισμό στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

«Το στίγμα, ο φόβος και η έλλειψη κατανόησης συνθέτουν την ταλαιπωρία των παθόντων και αποτρέπουν μια τολμηρή δράση που τόσο χρειάζεται και την περιμένουν εδώ και καιρό», γράφουν από κοινού οι Gaga και Αντχανομ στο άρθρο με τίτλο «800,000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Τι μπορούμε να κάνουμε;».

Οι δυο τους τονίζουν ότι τα θέματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν έναν στους τέσσερις ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους και μάλιστα οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται περισσότερο σε κίνδυνο. «Παρά την καθολικότητα του ζητήματος, παλεύουμε να μιλήσουμε γι’αυτό δημόσια ή να προσφέρουμε επαρκή μέριμνα ή πόρους», προσθέτουν. «Μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή τις κοινότητες, συχνά παραμένουμε σιωπηλοί εξαιτίας μιας ντροπής που μας λέει ότι όσοι είναι διανοητικά ασθενείς, είναι λιγότερο άξιοι ή αισθάνονται υπεύθυνοι για την πάθησή τους».

Η Gaga και ο Αντχανομ ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να «σπάσουν» το μοτίβο που συνεχίζει να «κατηγορεί και να καταδικάζει» εκείνους που ίσως υποφέρουν, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία που λένε ότι η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία του θανάτου παγκοσμίως, ανάμεσα στις ηλικίες 15 έως 29 χρονών. 

Επιπλέον, αποκαλύπτουν τις συνδέσεις μεταξύ της ψυχικής υγείας και μιας ισχυρής οικονομίας. «Δεν μπορούμε πια να επιτρέπουμε να παραμένουμε σιωπηλοί εξαιτίας ενός στίγματος ή να μας εμποδίζουν λανθασμένες ιδέες που απεικονίζουν αυτές τις καταστάσεις ως θέμα αδυναμίας ή ηθικής αποτυχίας. Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια τετραπλή απόδοση της επένδυσης για κάθε δολάριο που δαπανάται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους, τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας. Τα έξοδα για τις θεραπείες είναι μια σπουδαία επένδυση και για τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τους εργαζόμενους».

Η Gaga εδώ και πολλά χρόνια είναι υπερασπίστρια της ψυχικής υγείας και της πρόληψης αυτοκτονιών, καθώς και ιδρύτρια του ιδρύματος «Born This Way» με στόχο την παροχή ευκαιριών, ποιοτικών πόρων και μέσων όπου οι νέοι μπορούν να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr