Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο του Duke, βρήκε μια σύνδεση ανάμεσα στην τεχνητή πρόκληση, ή την επιτάχυνση ενός τοκετού και την πιθανότητα διάγνωσης αυτισμού κατά τη παιδική ηλικία.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία των γυναικών στις οποίες χορηγήθηκε αγωγή για την πρόκληση συσπάσεων στη μήτρα και την επιτάχυνση του τοκετού. Η αγωγή αυτή αυξάνει τη δύναμη, τη διάρκεια και τη συχνότητα των συσπάσεων της μήτρας. Ανέλυσαν συνολικά τα δεδομένα 625.000 γεννήσεων ζωντανών απογόνων και τα σύγκριναν με τα αντίστοιχα σχολικά αρχεία. Από τους απογόνους αυτούς 5.500 παιδιά βρέθηκαν να έχουν διάγνωση αυτισμού. Οι ερευνητές μελέτησαν τον όγκο των δεδομένων αυτών, ώστε να αποφανθούν εάν η τεχνητή πρόκληση, ή/και επιτάχυνση ενός τοκετού σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αυτισμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν υποβληθεί σε αγωγή πρόκλησης, ή επιτάχυνσης του τοκετού, ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με αυτισμό, σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν υποβλήθηκαν στην εν λόγω αγωγή.
Οι ερευνητές σημειώνουν πως έλεγξαν την επίδραση άλλων παραγόντων που είναι ήδη γνωστό πως επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού, όπως είναι η υγεία της μητέρας, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και διάφορα συμβάντα που σχετίζονται με την κύηση.
Ένα επιπρόσθετο εύρημα είναι ότι η συσχέτιση που βρέθηκε ανάμεσα στην πρόκληση τοκετού και την διάγνωση του αυτισμού, απαντάται πιο συχνά στα αγόρια.
Σήμερα, στην Αμερική εκτιμάται ότι ένα στα 88 αγόρια διαγιγνώσκεται με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, γεγονός που κινητοποιεί την επιστημονική κοινότητα στην προσπάθεια εντοπισμού και κατανόησης των εξωγενών παραγόντων που μπορεί να συμβάλουν στον κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής.
Η χορήγηση της ορμόνης ωκυτοκίνης αποτελεί μια πιθανή εξήγηση για τα παραπάνω ευρήματα, δεδομένου ότι λαμβάνεται σε ενέσιμη μορφή από το 50%-70% των γυναικών που υποβάλλονται σε πρόκληση τοκετού.
Οι ερευνητές βέβαια τονίζουν ότι αν και τα ευρήματα τους έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, δεν επαρκούν ώστε να υποστηρίξουν την τροποποίηση των μαιευτικών πρακτικών. Είναι απαραίτητο όμως στο μέλλον να εξεταστούν όλες οι πιθανές εξηγήσεις της συσχέτισης και οι παράγοντες που εμπλέκονται και περιλαμβάνουν τις καταστάσεις που απαιτούν τη διαδικασία της πρόκλησης του τοκετού, το καθεστώς του τοκετού, καθώς και τις συγκεκριμένες αγωγές και δοσολογίες που χορηγήθηκαν.
Πηγή : medicalnewstoday