Η νέα μάστιγα της σύγχρονης ζωής που βασανίζει κυρίως τους νέους

Ο γιατρός Σαν Γουέι θυμάται την περίπτωση ενός ασθενούς που πριν από τέσσερα χρόνια κατέρρευσε, αφού είχε κατεβάσει ένα βαζάκι με υπνωτικά χάπια. Η οικογένεια του πίστευε ότι πρόκειται για απόπειρα αυτοκτονίας, ο ασθενής όμως όταν συνήλθε είπε ότι ήθελε απλά να κοιμηθεί!!!

Ο 37χρονος Σαν είναι ένας από τους πρώτους γιατρούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πεκίνου, ο οποίος ειδικεύεται στις ψυχιατρικές θεραπείες και κυρίως στην αϋπνία. 

Η ιατρική για την θεραπεία της αϋπνίας εμφανίσθηκε στην Κίνα τη δεκαετία του ’80. Πριν από τότε όλο αυτό θεωρείτο περιττό. Στην σημερινή Κίνα όμως οι διαταραχές του ύπνου είναι σύνηθες φαινόμενο και ευρέως συζητήσιμο. Μια έρευνα που διενήργησε η Επιτροπή ιατρικής για τον ύπνο της Ένωσης Κινέζων Ιατρών, ενόψει της 18ης Παγκόσμιας Ημέρας του Ύπνου, δείχνει ότι πάνω από το 60% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως δεν κοιμάται καλά. Ειδικά οι νέοι Κινέζοι κοιμούνται ελάχιστα. Περίπου το 75% των ατόμων κάτω των 30 χρόνων υποφέρουν από διαταραχές ύπνου λόγω κατάθλιψης, νευρικότητας και άγχους.

Η πίεση στην εργασία, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Μία άλλη κύρια αιτία της αϋπνίας θεωρείται η χρήση των smartphones, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς οι οθόνες εκπέμπουν ένα μπλε φως που διεγείρει το οπτικό νεύρο, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο.

Εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο από την αϋπνία, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, οι προγραμματιστές πληροφορικής και οι επαγγελματίες του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Κινεζική Εταιρεία Έρευνας για τον Ύπνο δημοσίευσε πέρυσι μια έκθεση που δείχνει ότι το 93,8% των νέων Κινέζων περνούν πολύ ώρα online, πριν πάνε για ύπνο.

Αποτελεί ειρωνεία όμως το γεγονός ότι αυτοί οι νέοι στρέφονται πολύ συχνά στα διαδικτυακά μέσα, προκειμένου να καταπολεμήσουν την αϋπνία. Μια έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Δεκέμβριο έδειξε ότι σχεδόν το 79% των ανθρώπων που χτυπάνε την λέξη «αϋπνία» για να αγοράσουν σχετικά προϊόντα στην πλατφόρμα Alibaba, είναι ηλικίας από 18 έως 35 χρόνων. Τα πιο δημοφιλή προϊόντα είναι ηρεμιστικά καθώς και μηχανήματα για μασάζ. Στοιχεία της Taobao έδειξαν ότι το 2012, περίπου 23,832 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν on line αγορές το διάστημα μεταξύ 11 το βράδι με 5 το πρωί.

«Η παροδική αϋπνία δεν επηρεάζει την υγεία. Εκεί που πρέπει να ανησυχούμε είναι εάν μένουμε ξύπνιοι για πάνω από τρεις νύχτες.Τότε πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό » λέει ο Σαν.

Ο Γουάνγκ Γουέιντονγκ, κορυφαίος στο θέμα του ύπνου, έχει αναπτύξει μία εφαρμογή στα κινητά που παρέχει online διάγνωση, ιατρικές συμβουλές και παραδοσιακές κινεζικές ιατρικές θεραπείες. Από το 2017 που έκανε την εμφάνισή της, πάνω από 30.000 χρήστες έχουν πάρει πληροφορίες. Εκτός από τα συμβατικά φάρμακα, στο διαδίκτυο διατίθενται παραδοσιακές συνταγές, όπως λάδι λεβάντας για μασάζ, συνταγές και ασκήσεις.

«Η γενιά μας είναι πιο επιρρεπής στην αϋπνία και νοιαζόμαστε για τον ύπνο περισσότερο από τους προκατόχους μας» λέει ο «Match»-ιδρυτής της online ομάδας: «Μπαρ του Ύπνου-Πες Αντίο στην Αϋπνία» η οποία δημιουργήθηκε το 2010 και έχει πάνω από 20.000 μέλη. Ο «Match» ήταν μονίμως άυπνος όταν διαπίστωσε ότι το να διαμαρτύρεσαι συνέχεια για το πρόβλημα δεν αποτελεί λύση. Άρχισε τότε να διαβάζει ξένα βιβλία για την ιατρική του ύπνου και να μοιράζεται διαδικτυακά αυτές τις γνώσεις.

«Οι επιστημονικές μέθοδοι είναι το κλειδί για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Τελικά η θεραπεία βρίσκεται στο ίδιο το άτομο» λέει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ