Φυτρώνει …ελπίδα στο αγρόκτημα της θεραπευτικής κοινότητας ΙΘΑΚΗΣ, όπου η γη δρα θεραπευτικά σε μέλη που βρίσκονται στην κοινωνική επανένταξη, ενώ η παραγωγή σε εποχικά λαχανικά και αλεύρι, με βιολογική πιστοποίηση, καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της κοινότητας.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της κοινότητας στοχεύουν να κάνουν ένα ακόμη βήμα παραπέρα και μετά την περσινή παραγωγή 3000 συσκευασιών με ζυμαρικά από αλεύρι του αγροκτήματος, να δημιουργήσουν τη δική τους οικοτεχνία!

“Το αγρόκτημα δεν είναι μια τυπική οικονομική μονάδα που σκοπεύει στο κέρδος, είναι ένα αγρόκτημα μιας θεραπευτικής κοινότητας. Επιλέξαμε τη γη γιατί πιστεύουμε ότι η σχέση με τη γη έχει και μια θεραπευτική αξία για άτομα που είναι στη διαδικασία να βγουν από την εξάρτηση. Η γη είναι ο κυκλικός χρόνος, ο βιολογικός μας χρόνος και υπάρχει χαρά να βλέπεις ένα πράγμα από το σποράκι να γίνεται φυτό και να σου δίνει το προϊόν που απολαμβάνεις” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του αγροκτήματος, Θανάσης Τσιούμπας.

Όπως εξηγεί, η μονάδα των 130 στρεμμάτων, δεν έχει στόχο “μόνο να φέρει χρήματα, να παράξει μεγάλες ποσότητες, στόχος μας είναι, πέρα από την κάλυψη των αναγκών -με βάση το σύνθημά μας “εμείς παράγουμε το φαγητό που τρώμε”- να δώσουμε έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση των ανθρώπων μέσα από πραγματικές συνθήκες δουλειάς”.

Το αγρόκτημα έχει τη δυνατότητα να παρέχει ταυτόχρονη εκπαίδευση σε δύο άτομα που βρίσκονται στην κοινωνική επανένταξη για 4 μήνες, με δυνατότητα ανανέωσης αν αξιολογηθούν θετικά. “Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις θέσεις επανένταξης και, παράλληλα, να δημιουργήσουμε μια οικοτεχνία παραγωγής ζυμαρικών” τονίζει ο κ. Τσιούμπας, διευκρινίζοντας ότι φέτος στο αγρόκτημα δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην παραγωγή σιτηρών που θα τα μεταποιήσουν σε αλεύρι και το σκληρό σιτάρι σε ζυμαρικά.

“Εχουμε δει ότι η παραγωγή έχει μεγαλύτερο οικονομικό και πρακτικό ενδιαφέρον όταν μεταποιείται κιόλας κι όχι όταν ψάχνεις για αγοραστές για να πουλήσεις το προϊόν σου σαν πρώτη ύλη. Πέρσι ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάσαμε τη δυνατότητά μας να έχουμε ζυμαρικά από το δικό μας χωράφι, πήγε εξαιρετικά και έτσι είναι ο μεγάλος στόχος για το 2018, να μεγαλώσουμε αυτή την παραγωγή και να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα και καλύτερη ποιότητα”.

Πέρσι, σε συνεργασία με έναν μύλο και μια οικοτεχνία παραγωγής ζυμαρικών, η πρώτη ύλη του αγροκτήματος μετατράπηκε σε ζυμαρικά διαφόρων ειδών (χυλοπίτες, βίδες, πένες, κοφτό μακαρονάκι και κριθαράκι) σε συνολικά 3000 συσκευασίες. Ολα τα ζυμαρικά …τάισαν τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας ΙΘΑΚΗ, του ΚΕΘΕΑ Προμηθέας και κάποια διατέθηκαν προς πώληση στο πρατήριο του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης “Βίος Coop” και σε συσσίτια.

“Με την έκταση που έχουμε καλλιεργήσει φέτος και την μεγαλύτερη καλλιεργητική φροντίδα, ελπίζουμε να πάμε σε πάνω από 20.000 συσκευασίες και άρα να καλύψουμε τις ανάγκες, όχι μόνο της Θεραπευτικής Κοινότητας ΙΘΑΚΗ και του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη, αλλά -αν είναι δυνατόν- του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα, και να ξεκινήσουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα να δίνουμε προϊόντα σε όλη την αγορά” λέει ο κ. Τσιούμπας, τονίζοντας ότι απώτερος στόχος αποτελεί η δημιουργία οικοτεχνίας παραγωγής ζυμαρικών μέσα στην θεραπευτική κοινότητα ΙΘΑΚΗ.

“Εχει συνταχθεί σχετική μελέτη, βάσει της οποίας η νέα μονάδα θα στεγαστεί σε υπάρχον κτίριο και ο εξοπλισμός και οι κτιριακές εργασίες που θα απαιτηθούν για να ξεκινήσει η παραγωγή, θα στοιχίσουν περίπου 60.000 ευρώ” καταλήγει.

Πηγή: analitis.gr