Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι τα άτομα ο ψυχισμός των οποίων έχει τραυματιστεί σοβαρά εμφανίζουν σημάδια φλεγμονής

Η κατάθλιψη είναι μια παθολογική ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως υποστηρίζει καθηγητής του Πανεπιστημίου του Kέιμπριτζ.

Ένα “υπερδραστήριο” ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε μία κατάσταση ψυχικής υγείας προκαλώντας ευρεία φλεγμονή που οδηγεί σε αισθήματα απελπισίας και δυστυχίας, όπως διατείνονται οι ειδικοί. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αποτύχει να «απενεργοποιηθεί» μετά από μία σοβαρή ασθένεια ή ένα τραυματικό συμβάν, προσθέτουν.

Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι, τα άτομα ο ψυχισμός των οποίων έχει τραυματιστεί σοβαρά,εμφανίζουν σημάδια φλεγμονής,γεγονός που δείχνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα, είναι συνεχώς σε υπερδιέγερση.

Από την πλευρά του,ο καθηγητής Εντ Μπάλμουρ, επικεφαλής του τμήματος Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δήλωσε: «Σε σχέση με τη διάθεση, πέρα ​​από κάθε αμφιβολία, υπάρχει μια πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ της φλεγμονής και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων”.
«Σε πειράματα που κάναμε,όταν χορηγήσαμε σε υγιή άτομα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιντερφερόνη, ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των ανθρώπων εμφάνισε συμπτώματα κατάθλιψης», αναφέρει ο Μπάλμουρ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ελπίζουν πως θα ξεκινήσουν μελέτες μέσα στην επόμενη χρονιά προκειμένου να διερευνήσουν την αποτελεσματικότητα των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στην κατάθλιψη.

Για τους επιστήμονες, το ανοσοποιητικό σύστημα παθαίνει φλεγμονή όταν “απειλείται”. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα “υποπτεύεται” μια απειλή, παθαίνει φλεγμονή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων προκειμένου να θεραπεύσει την πληγή.

Μέχρι πρόσφατα, μια τέτοια διαδικασία είχε απορριφθεί ως αιτία της κατάθλιψης καθώς οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο εγκέφαλος και το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργούσαν χωριστά.

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ των νεύρων του εγκεφάλου και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Περίπου ένας στους 13 ανθρώπους στη Βρετανία πάσχει από κατάθλιψη, η οποία αντιμετωπίζεται συνήθως με φάρμακα που δημιουργούν ευεξία στον οργανισμό.

Πηγή: protothema.gr