Εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη, αλλά νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλοί γιατροί συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει αντίστοιχη διάγνωση.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες στο επιστημονικό περιοδικό JAMA (The Journal of American Medical Association), οι επιστήμονες εξέτασαν ιατρικούς φακέλους 10 ετών για συνταγογραφήσεις αντικαταθλιπτικών. Αφού μελέτησαν πάνω από 100.000 συνταγογραφήσεις για αντικαταθλιπτικά που είχαν δοθεί από 160 γιατρούς σε 20.000, διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 50% από τις περιπτώσεις δεν αφορούσαν κατάθλιψη, αλλά κάποια άλλη διαταραχή, όπως άγχος, αϋπνία, πόνος, Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής, ακόμα και βουλιμία.

«Είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο», ανέφερε η συγγραφέας της έρευνας Jenna Wong. «Υπήρχε η υποψία στην επιστημονική κοινότητα ότι υπάρχουν γιατροί που συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά για άλλο λόγο πέρα από την κατάθλιψη», συμπληρώνει.

Όπως αναγράφει το Time, τα ευρήματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφού εγείρουν πολλά ερωτήματα. Αρχικά, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν η αύξηση στις συνταγογραφήσεις αντιπροσωπεύουν και αύξηση εμφάνισης κατάθλιψης, αφού συχνά δίνονται και για άλλους λόγους. Επιπλέον, η Wong πιστεύει ότι πολλές φορές τα φάρμακα αυτά δίνονται χωρίς να υπάρχει επιστημονική βάση.

Οι επιστήμονες της έρευνας δεν εξέτασαν τον λόγο που οι γιατροί «έγραφαν» αντικαταθλιπτικά, αλλά υποπτεύονται ότι μπορεί να ήταν η έσχατη λύση.

Πηγή:  huffingtonpost.gr