Σε αυτό το δήμο οι υπάλληλοι κάνουν ψυχανάλυση για να αποδίδουν καλύτερα στο έργο τους

Το μοναδικό στην Ελλάδα πρόγραμμα ψυχαναλυτικών συναντήσεων για τα επιτελικά στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται από τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Σείριος”.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε πριν δύο χρόνια σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και παρέχει υποστήριξη από ειδικούς στους διευθυντές και τους προϊσταμένους του Δήμου ώστε να αποδίδουν καλύτερο στο διοικητικό τους έργο.

 

Η διαδικασία, όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Τατάγια, γίνεται σε προσωπικό επίπεδο στοχεύοντας στην αποφόρτιση από το εργασιακό άγχος, στην αυτοβελτίωση και γενικότερα στην ψυχολογική υποστήριξη σε προσωπικό επίπεδο. 

“Είναι πολύ σημαντικό τα επιτελικά στελέχη να τοποθετούν στην κατάλληλη θέση τα προσωπικά τους προβλήματα για να χωρέσει το πρόβλημα του συναδέλφου”, επισήμανε η κ. Τατάγια, με πρωτοβουλία της οποίας ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα.

 

“Σε δεύτερο επίπεδο είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης και εν τέλει η βελτίωση των σχέσεων με τους συναδέλφους, τη διοίκηση του Δήμου και τέλος της διαδρομής με τον πολίτη. Αυτή η διαδικασία βέβαια έχει και άλλες εκφάνσεις, όπως η επιτυχής διαχείριση των κρίσεων των δυσλειτουργιών, κ.ο.κ. 

Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι μια διοίκηση ποιότητας η οποία σχετίζεται και με ποσοτικά δεδομένα διοικητικού έργου. Η διοίκηση με λιγότερες κρίσεις και με αποτελεσματικότερη λειτουργία είναι πιο απλοποιημένη και πιο γρήγορη. Ο βασικός πλούτος ενός οργανισμού είναι το ανθρώπινο δυναμικό του. Όταν λοιπόν ο πλούτος αυτός είναι υγιής, εννοείται ότι και ο φορέας είναι αποτελεσματικότερος”, πρόσθεσε η κ. Τατάγια.

Η επιστημονική διευθύντρια των Κέντρων Πρόληψης Σείριος, Ναταλία Ζαχαρτζή, επισήμανε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι πρωτοποριακό και ότι ο πρώτος κύκλος, που απευθυνόταν για διευθυντικά στελέχη, ξεκίνησε πέρσι, ενώ φέτος πραγματοποιείται ο δεύτερος κύκλος για διευθυντικά στελέχη και ο πρώτος κύκλος για προϊσταμένους των υπηρεσιών του Δήμου.

Φέτος, όπως ανέφερε, μετέχουν 50 στελέχη του Δήμου. Παράλληλα, σημείωσε, ότι στις συναντήσεις γίνονται βιωματικές συζητήσεις για να στηριχθούν οι άνθρωποι αυτοί σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί μέσα στο Δήμο ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης.

“Τους μιλήσαμε για την επικοινωνία, για τη διαχείριση των συγκρούσεων, για τις κρίσεις στον εργασιακό χώρο, για την ενεργητική ακρόαση”, είπε η κ. Ζαχαρτζή και πρόσθεσε ότι καταβλήθηκε προσπάθεια για την πρόληψη της εργασιακής εξουθένωσης, για την ενίσχυση ικανοτήτων για καλύτερο κλίμα συνεργασίας, αλλά και για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για ανθρώπους που βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις ανάμεσα στους αιρετούς και τους δημότες.

Τέλος, ανέφερε, ότι ενδιαφέρον για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού έχουν δείξει και δήμαρχοι άλλων Δήμων.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ