Μια κρίση πανικού στον χώρο εργασίας αποτελεί σίγουρα μια δυσάρεστη εμπειρία, καθώς το να παραμείνεις επαγγελματίας την ώρα που τρέμεις και ιδρώνεις δεν είναι κάτι εύκολο.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Colleen D. Cira, η ένταση μιας κρίσης πανικού εξασθενεί μετά από περίπου 10 λεπτά. Η ίδια αναφέρει πως υπάρχουν κάποια tips για να ξεπεράσετε τη συγκεκριμένη κατάσταση και να συνεχίσετε κανονικά την εργασία σας.

Κατανοήστε τι είναι μια κρίση πανικού

Το να κατανοήσετε τι συμβαίνει στο σώμα σας θα σας βοηθήσει να σταματήστε να φοβάστε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια κρίση πανικού αποτελεί μια υπερβολική αντίδραση του σώματος στην κανονική απόκριση του στρες στο σώμα, όπου προετοιμάζει το άτομο για να «πολεμήσει» ή να τρέξει, εξ ου και συμπτώματα όπως σφίξιμο στο στήθος, ταχυπαλμία, ζαλάδα και δύσπνοια. Η κατανόηση του τι συμβαίνει και ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να ξεπεράσει τη διαταραχή.

Πείτε στον εαυτό σας ότι αυτό θα περάσει

Όταν κατανοήσετε πως περνάτε μια κρίση πανικού, το να πείτε στον εαυτό σας πως καταλαβαίνετε τι αισθάνεστε και πως μπορείτε να το διαχειριστείτε μπορεί να σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε. Πείτε στον εαυτό σας «ξέρω τι είναι αυτό» και «πρέπει να αποδεχθώ πως αυτό συμβαίνει, θα επικεντρωθώ στην αναπνοή μου και θα περάσει».

Σηκωθείτε επάνω

Εάν αισθάνεστε πως θα πάθετε κρίση πανικού, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε σκηνικό. Πηγαίνετε μια βόλτα, πηγαίνετε στο μπάνιο ή σε κάποιο άλλο δωμάτιο. Εάν είστε σε μέρος με πολλούς ανθρώπους, όπως μια αίθουσα συνεδρίου ή κάποιο συμβούλιο όπου δεν είναι εύκολο να αποχωρήσετε, εστιάστε στην αναπνοή σας και στις θετικές σκέψεις, αναγνωρίζοντας πως θα πρέπει να το ξεπεράσετε, περιμένοντας «την καταιγίδα να περάσει».

Μετακινήστε την προσοχή σας

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να αποχωρήσετε από τον χώρο στον οποίο βρίσκεστε, μπορείτε να το κάνετε νοερά. Μπορείτε να ηρεμήσετε επικεντρώνοντας σε κάτι διαφορετικό από το συναίσθημα της κρίσης πανικού. Για παράδειγμα, οι ειδικοί αναφέρουν πως πριν από μια ομιλία στην οποία κάποιος είχε πάρα πολύ άγχος ή αντιμετώπιζε μια κρίση πανικού, ένα αναπάντεχο αστείο τον βοήθησε να μετακινήσει σε κάτι άλλο την προσοχή του.

Εστίαση στην αναπνοή σας

Πάρτε μια βαθιά αναπνοή μέσω της μύτης με το στόμα κλειστό, κρατήστε την για μερικά δευτερόλεπτα και εκπνεύστε από τη μύτη με αργό ρυθμό.

Χρησιμοποιήστε κρύο νερό

Βάλτε τα χέρια σας σε κρύο νερό και ρίξτε λίγο στο πρόσωπο σας. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και του ρυθμού των χτύπων της καρδιάς. Εάν έξω έχει κρύο, δοκιμάστε να πάτε για μια βόλτα ή πάρτε μια παγοκύστη και ακουμπήστε την στον αυχένα σας.

Μην κρύβετε την κρίση πανικού

Το να προσπαθείτε να κρύψετε μια κρίση πανικού σας μπορεί να προκαλέσει επιπρόσθετο άγχος και να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αν είστε επιρρεπείς σε κρίσεις πανικού, το να το πείτε σε κάποιον συνάδελφο που εμπιστεύεστε μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα. Επίσης, εάν ενημερώσετε πως περνάτε μια κρίση πανικού και ζητήσετε άδεια να αποχωρήσετε μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε να νιώθετε εγκλωβισμένοι.

Σε κάθε περίπτωση, η αναζήτησή ιατρικής βοήθειας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις κρίσεις πανικού, αποτελώντας τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης θεμάτων υγείας.

Πηγή:epixeiro.gr – enallaktikos.gr/