Τελικά, η ινδική κάνναβη δεν είναι τόσο αβλαβής όπως υποστηρίζουν πολλοί. Αντιθέτως είναι πιο επιβλαβής για τον εγκέφαλο των εφήβων από ό,τι το οινόπνευμα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Οι έφηβοι που κάνουν χρήση κάνναβης προκαλούν μακράς διαρκείας βλάβη στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό τους, δείχνει νέα καναδική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι επιπτώσεις στις νοητικές ικανότητες, στη μνήμη και στη συμπεριφορά είναι χειρότερες από εκείνες του οινοπνεύματος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής την καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχιατρικής Πατρίτσια Κόνροντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ψυχιατρικό περιοδικό American Journal of Psychiatry, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC, μελέτησαν σε βάθος τετραετίας 3.800 εφήβους άνω των 13 ετών, που ήταν μαθητές σε 31 σχολεία.

Οι έφηβοι έδωσαν λεπτομέρειες για τις συνήθειές τους όσον αφορά την κατανάλωση οινοπνεύματος, κάνναβης και άλλων ουσιών, ενώ παράλληλα κάθε χρόνο υποβάλλονταν σε νοητικά-γνωστικά τεστ. Το 28% των νέων παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση κάνναβης, έναντι 75% που έπιναν αλκοόλ περιστασιακά ή μονιμότερα.

Χαμηλές επιδόσεις

Διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες κάνναβης είχαν μικρότερες ικανότητες για μάθηση, προσοχή, λήψη αποφάσεων κ.ά., καθώς και χαμηλότερες επιδόσεις στο σχολείο. Όσο μεγαλύτερη ήταν η χρήση κάνναβης, τόσο περισσότερα ήταν αυτά τα προβλήματα, ενώ ήταν πιο μακροχρόνια σε σχέση με τους εφήβους που έπιναν μόνο αλκοόλ.

Οι νέοι έκαναν περισσότερα λάθη στα τεστ όχι μόνο όταν είχαν κάνει χρήση κάνναβης, αλλά και αρκετά μετά τη χρήση της, με συνέπεια να έχουν γενικά χειρότερη μνήμη, ικανότητα συλλογισμών και ικανότητα ελέγχου της συμπεριφοράς τους.

Η Κόνροντ δήλωσε ότι ανέμενε να δει στον εγκέφαλο των νέων πιο έντονες επιπτώσεις από το οινόπνευμα, αλλά στην πραγματικότητα διαπιστώθηκε το αντίθετο, και βρέθηκε ότι η κάνναβη αφήνει πιο έντονα το «αποτύπωμά» της.

«Οι εγκέφαλοί τους αναπτύσσονται ακόμη, αλλά η κάνναβη επεμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία, γι’ αυτό οι έφηβοι πρέπει να καθυστερούν τη χρήση κάνναβης όσο περισσότερο μπορούν», δήλωσε.

Η κάνναβη μπορεί να δημιουργήσει εθισμό (αν και μικρότερο σε σχέση με τα «σκληρά» ναρκωτικά), καθώς επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για ψυχώσεις, ιδίως στην εφηβεία. Η διακοπή της χρήσης κάνναβης είναι δυνατό να προκαλέσει κάποια συμπτώματα στέρησης, όπως αϋπνία και διαταραχές της διάθεσης.

Πολλοί Βρετανοί ειδικοί έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι η χρήση της κάνναβης δεν είναι αβλαβής, επισημαίνοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικά νοσήματα όπως είναι η ψύχωση, η σχιζοφρένεια και να προκαλέσει ακόμα και παραισθήσεις. Όπως προαναφέρθηκε, ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι νεότεροι χρήστες της εξαρτησιογόνου ουσίας.

Πηγή: kathimerini.gr/