Ο πυρετός μίας εγκύου κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο το παιδί να εκδηλώσει κάποια διαταραχή από το «φάσμα του αυτισμού», σύμφωνα νέα αμερικανο-νορβηγική επιστημονική έρευνα.

 

Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα που συσχετίζει τον πυρετό της εγκυμοσύνης με τον πιθανότητα αυτισμού.

Ο κίνδυνος είναι έτσι κι αλλιώς αυξημένος κατά 34%, αν η γυναίκα είχε πυρετό οποιαδήποτε στιγμή στην εγκυμοσύνη της. Αν πάλι η μητέρα είχε τρεις ή περισσότερους πυρετούς μετά τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, η πιθανότητα αυτισμού για το παιδί που θα γεννηθεί αυξάνεται κατά 300%.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Μάντι Χόρνινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής “Molecular Psychiatry”, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 96.000 παιδιά, από τα οποία τα 583 είχαν εμφανίσει αυτισμό. Οι μητέρες των 15.700 παιδιών (ποσοστό 16%) είχαν εμφανίσει πυρετό κατά την εγκυμοσύνη τους.

Η μελέτη συνεχίζεται για να εντοπίσει σε επόμενο στάδιο και άλλους μηχανισμούς που αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού, λόγω προγεννητικών λοιμώξεων και αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου.

Πηγή: skai.gr